Χειρόφρενο στην εφοδιαστική αλυσίδα τράβηξαν τα capital controls

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2015

Mε το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την οποία θα εξαρτηθεί αν ο ΕLA θα αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, βρίσκεται η ελληνική αγορά της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Mε το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την οποία θα εξαρτηθεί αν ο ΕLA θα αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, βρίσκεται η ελληνική αγορά της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η έλλειψη ρευστότητας, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς των Logistics, θα φέρει στην τρέχουσα εβδομάδα μια από τις ισχυρότερες πιέσεις μετά και τον επιπλέον περιορισμό που τέθηκε την Παρασκευή στα διατραπεζικά εμβάσματα με πλαφόν 12.500 ευρώ.

Αν και ουδείς αυτή τη στιγμή μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τις ζημιές στην αγορά, καθώς ημέρα με την ημέρα οι δυσάρεστες εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη, το βέβαιο είναι ότι η επιχειρηματική κοινωνία αναμένει τα όσα θα επακολουθήσουν μετά το δημοψήφισμα, ελπίζοντας ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα της οικονομίας.

Βαρύς ο απολογισμός

Οι επιχειρηματίες βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, η κατανάλωση μέρα με τη μέρα βαίνει μειούμενη, με ορατό τον κίνδυνο λουκέτων σε μικρές αλλά και μεγάλες πλέον επιχειρήσεις. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων, ακόμα κι αν αυτή στην καλύτερη των περιπτώσεων διαρκέσει για λίγες ακόμη ημέρες, πράγμα όχι όμως και τόσο ορατό, ο απολογισμός θα είναι βαρύς.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, αναφέρει o διευθύνων σύμβουλος της Schenker A.E. και μέλος του ΣΥΝΔΔΕ&L, Θωμάς Αρβανίτης, η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού και του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα αποτελεί ζήτημα επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος.

Πέραν των επισφαλειών, ο μεγάλος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις είναι η επάρκεια σε τελικό προϊόν ή πρώτες ύλες απαραίτητες για την παραγωγή. Δεδομένου ότι πλέον οι διεθνείς οίκοι διακόπτουν τις ασφάλειες πιστώσεων, οι προμηθευτές ζητούν μετρητά και οι τράπεζες δεν λειτουργούν, αρκετές επιχειρήσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο, τονίζει ο κ. Αρβανίτης.

Τα προβλήματα πληρωμών και ο φόβος μεγάλων ανοιγμάτων δεν τους επιτρέπουν να έχουν άνεση κινήσεων.

Πάντως, αν και μέχρι το Σάββατο τα πράγματα εξακολουθούσαν και κινούνταν εντός πλαισίου σχετικής ομαλότητας, από αυτή την εβδομάδα τίποτα δεν είναι εγγυημένο.

Κινούμενη άμμος ενάντια στη σταθερότητα

Πρωτόγνωρα κρίσιμη και ιστορική χαρακτηρίζει στη «Ν» την εβδομάδα που διανύουμε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics Νίκος Ροδόπουλος, προσθέτοντας: «Το οικονομικό περιβάλλον θα παραμείνει ανασφαλές, μια κινούμενη άμμος ενάντια στη σταθερότητα».
Η εφοδιαστική αλυσίδα, πυλώνας της ομαλής επιχειρηματικής λειτουργίας, θα δεχθεί μια από τις ισχυρότερες πιέσεις, εκτιμά ο πρόεδρος της

Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

«Η έλλειψη ρευστότητας θα συνεχίσει να σπρώχνει προς τον εκμηδενισμό των εισαγωγών και την περαιτέρω συρρίκνωση των εξαγωγών.

Η έλλειψη πρώτων υλών θα οδηγήσει στη μείωση της παραγωγής, που ήδη σε ορισμένους τομείς έχει δημιουργήσει στάση εργασιών. Η αγροτική παραγωγή θα ακολουθήσει και αυτή την ίδια πορεία.

Οι πρώτες ουσιαστικές ελλείψεις θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους και μέρα με τη μέρα θα πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο» υπογραμμίζει ο κ. Ροδόπουλος.

«Η ιστορική αυτή στιγμή απαιτεί νηφαλιότητα, ψυχραιμία και εθνική ομοψυχία. Η ανασυγκρότηση της χώρας μας στην ευρωπαϊκή πορεία της αποτελεί για όλους μας βασικό στόχο», καταλήγει.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωάννης Σιαμάς, πρώην πρόεδρος τη ΠΕΕΔ και μέλος της Επιτροπής Logistics στο υπουργείο Μεταφορών, εκτιμά ότι τα προβλήματα των κλειστών τραπεζών θα διατηρηθούν για πολύ καιρό ακόμα, καθώς η ομαλοποίηση της κατάστασης θα χρειαστεί μήνες επανάκτησης της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος, είτε ακολουθήσει κεφαλαιοποίηση των καταθέσεων, είτε όχι.

Επιδιώκοντας να περιγράψει την κατάσταση της αγοράς σήμερα, ο κ. Σιαμάς αναφέρει: «Η απουσία ρευστότητας συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα καθώς σπάνε οι συμφωνίες πίστωσης και ζητούνται μετρητά σε καύσιμα, καράβια για τη διασφάλιση της μεταφοράς, αλλά και στο χονδρεμπόριο. Για να κινηθούν τα οχήματα, χρησιμοποιήθηκαν χρήματα από την εβδομαδιαία μισθοδοσία των υπαλλήλων.

Επαναφορά μαύρου χρήματος

Εκεί που είχαμε ισορροπήσει σε συμφωνίες πίστωσης και χρήσης τραπεζικών προϊόντων για λόγους φορολογίας και διαφάνειας, επανερχόμαστε με μιας στο σύστημα μετρητών. Οι φορολογικές διασταυρώσεις μέσω taxis, χάθηκαν και μαζί η συνέπεια έκδοσης παραστατικών με συνέπεια την επαναφορά του μαύρου χρήματος».

Τα προβλήματα θα γίνουν μεγαλύτερα, τονίζει το μέλος της Επιτροπής Logistics στο YME, καθώς την περασμένη Παρασκευή ορίστηκε επιπλέον πλαφόν διατραπεζικών εμβασμάτων στα 12.500 ευρώ κι έπεται συνέχεια περιορισμών.

Τα αποθέματα των χονδρεμπόρων κάλυψαν την αγορά, όμως εισαγωγές α’ υλών και εμπορευμάτων δεν γίνονται. Ομοια και οι εξαγωγές που γίνονται με αύξηση του χρόνου πίστωσης μέχρι να ανοίξουν οι τράπεζες. Οι πελάτες μας δεν προχώρησαν στις συμφωνημένες πληρωμές στο τέλος του Ιουνίου, όμως υπήρξαν ελάχιστες περιπτώσεις που κατεβλήθησαν όλα τα οφειλόμενα, ίσως γιατί αναμένουν κούρεμα καταθέσεων, υπογραμμίζει ο κ. Σιαμάς.

Στη ζώνη του λυκόφωτος

Ο ρόλος της ΕΚΤ, υποστηρίζουν οι παράγοντες της αγοράς, για το κατά πόσο θα συνεχίσει να παρέχει ομπρέλα ασφαλείας στις ελληνικές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει κατ’ ουσία χρεοκοπήσει, είναι καθοριστικός.

Αν η απόφαση είναι αρνητική τότε θεωρείται δεδομένο ότι ο κλάδος οδηγείται σε ξαφνικό θάνατο με το τσουνάμι ανασφάλειας να έχει κυριεύσει τους επιχειρηματίες.

Πολλές βιομηχανίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα πρώτα μηνύματα από τον κλάδο των logistics, υπό το βάρος της διαφαινόμενης ή υπαρκτής κιόλας καθίζησης των τζίρων τους εξετάζουν σενάρια για ραγδαία συρρίκνωση της παρουσίας τους στην αγορά, λόγω των προβλημάτων με τις παραγγελίες τις ελλείψεις προϊόντων και τα προβλήματα στις εισαγωγές εξαγωγές.

Ακριβότερες οι μεταφορές

H επιβολή capital controls χειροτέρεψε το ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών, κάτι που οδηγεί αναπόφευκτα στην αύξηση του κόστους μεταφοράς των εξαγωγών μας, άρα και στην ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η πίεση στις τιμές των εξαγωγών τις επόμενες ημέρες, όπως εκτιμάται, θα είναι τρομακτικές.

Μικρομεσαίες και ξένες με θυγατρικές

Κρίσιμο είναι το ερώτημα για το τι πρόκειται να συμβεί στα μικρά και μεσαία καταστήματα της χώρας, τα οποία σήμερα, δίχως πρόσβαση στη ρευστότητα, δεινοπαθούν.

Στις άγνωστες μάχες που δόθηκαν στην αγορά την προηγούμενη εβδομάδα ήταν και αυτή να παραμείνουν στα ράφια τρόφιμα και είδη ανάγκης για να μην υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις. Οι πρώτες ημέρες κύλησαν με επάρκεια, όμως ήδη από την περασμένη Πέμπτη τα προβλήματα ήταν ορατά. Υπό τον φόβο μη πληρωμής, άρα και κατάρρευσής τους, μεγάλες πολυεθνικές πίεσαν για πληρωμές τοις μετρητοίς, με αποτέλεσμα να είναι ορατές οι πρώτες απώλειες.

Μια άλλη τάση που έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες από 3PL εταιρείες, είναι μεγάλες εταιρείες που διαθέτουν θυγατρικές στην Ελλάδα να ζητούν καθημερινά ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας από τους Έλληνες μάνατζερ των εταιρειών τους, ζητώντας παράλληλα σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης.

Πολλές εταιρείες που έχουν παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα μας, μελετούν το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους αρχικά στην Κύπρο ή τη Βουλγαρία και αργότερα ακόμα και κλείσιμο των δραστηριοτήτων τους εδώ με υποβάθμιση της παρουσίας τους από βιομηχανίες σε απλές εμπορικές αντιπροσωπείες.

Όπως μαθαίνουν οι logisticians από τους πελάτες τους, το θέμα της Ελλάδας συζητείται καθημερινά στα διοικητικά συμβούλια μεγάλων πολυεθνικών, πολλές από τις οποίες έχουν επαναφέρει στο τραπέζι τα σχέδια εταιρικής αποχώρησης από μια χώρα που είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας. Τέτοιου είδους σχέδια, τονίζουν παράγοντες της εφοδιαστικής αλυσίδας, υπάρχουν σε όλη την αγορά και πλέον ενεργοποιούνται με ταχύτητα.

ΦΑΝΗΣ ΖΩΗΣ

  Λ. Συγγρού 137, Ν. Σμύρνη, Αθήνα - Ελλάς   +30 210 9317941-2   +30 210 9317940

Φορέας εκπροσώπησης των επιχειρήσεων διεθνούς διαμεταφοράς και παροχής υπηρεσιών Logistics.

Τακτικό μέλος του ΣΕΒ

Τακτικό μέλος της FIATA.

Τακτικό μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Logistics.

 

Άμεση συνεργασία με φορείς παραγωγικών τάξεων (ΕΣΕΕ, ΕΒΕΑ, ΣΕΒΕ, κλπ)

Λόγοι εγγραφής

  • Συνεχή και άμεση ενημέρωση
  • Επιμόρφωση των στελεχών
  • Συμμετοχή στις Επιτροπές
  • Συναντήσεις με Φορείς
  • Χρήση εντύπων της FIATA
  • Συλλογική επίλυση προβλημάτων
  • Συνεργασία, αλληλεγγύη

Ο παρόν ιστότοπος προκειμένου να παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους χρήστες χρησιμοποιεί "cookies". Επιλέγοντας ‘αποδοχή’ δίνετε τη συναίνεσή σας στη χρήση "cookies".